Paarden Cranio Sacraal in praktijk

Tong over het bit.

Één van de ongemakken van deze ruin was dat hij zijn tong over het bit doet. Tijdens mijn behandeling reageerde hij “volgens het boekje”. Dit ongemak speelt al wat langer en zoals de eigenaar zelf al terecht zei: dit is niet met 1 behandeling opgelost , dus we zien elkaar over een paar weken weer.

Hengst

Met klotsende oksels stap ik in de auto, ik ga vandaag een hengst behandelen, je weet wel "zo’n hormonenbom." Maar niets was minder waar! Wat was het een lief en eerlijk paard. Tijdens de behandeling werd ik zelfs fijn geknuffeld.
Jij werd lekker ontspannen, wat je zo nodig hebt en ik ben mijn vooroordeel kwijt, dank je wel Falenzo.

Stress

Hier ben ik bij een pony van mijn klant. Deze mooie pony is erg druk in haar hoofd en wil graag met rust gelaten worden. Zoals je ziet in het filmpje heeft ze haar oren de hele tijd naar achteren, ze voelt zich ongemakkelijk. Af en toe wordt haar teveel en wil ze aan me nibbelen. Door cranio sacraal therapie in te zetten proberen we of ze meer rust in haar hoofd kan hebben en daardoor nog meer plezier in het leven heeft.

Ontspanning

Dit paard heeft geen zichtbare wonden of ontstekingen, hij bokt of steigert niet. Ook is hij niet kreupel of bijt niet….Er is dus niets waar je bij de dierenarts een pilletje of zalfje voor kunt krijgen. Toch voelt Anita Kappert (eigenaar) dat er iets is, want hij is duidelijk niet zichzelf . Maar wat nu te doen? En zo werd ik erbij geroepen met de klacht: "Lang getwijfeld of ik u zou bellen, er is namelijk niet een heel duidelijk probleem……. Er bekruipt mij soms een gevoel van: zit hij wel lekker in z’n vel? Hij is niet zoals ik hem al jaren ken." Tijdens de behandeling hebben we een goed “gesprek” (zie filmpje) en door zijn ziel op tafel te leggen liet hij zijn spanning afvloeien. “Dit gedrag heeft hij nog nooit vertoont, dit is uniek” aldus de eigenaar van deze 14 jarige ruin die ze al sinds veulen heeft. Dit geeft wel aan dat er veel in zo’n paardenhoofd omgaat en Anita voelde dit goed aan!

Krampbeen/hanentred.


10 jaar geleden kocht ik een paard, Bryoni, toen 4,5 jaar. Er werd bij de aankoop en ook bij de klinische keuring gemeld, dat ze 'kramperig' is. Ik kende dat fenomeen (nog) niet.
Nu, 10 jaar later, zou ik mijn lieve Bryoni voor geen goud ooit willen missen. Toch bleek haar kramperigheid de afgelopen jaren een bron van...ellende? Ergernis toch wel.
Je kunt haar achterbeen/hoef eigenlijk niet met goed fatsoen optillen en uitkrabben. De hoefsmid ziet haar liever niet dan wel. Bij een bezoek aan de dierenarts brandt die zijn vingers er zonder verdoving niet aan.
Lieve Bry. Vandaag kreeg je een cranio sacraal behandeling van MagdaRoelofs Ik had er van gehoord, maar tot op heden geen beeld bij. 
Na deze eerste behandeling, gebeurde er iets ...
Magda vroeg me jouw witte achterbeen op te tillen. Met dat been haal je altijd onbewust uit totdat de kramp eruit is.
Maar vandaag...
Gaf je mij je witte voet vol vertrouwen en keek je me ineens aan...dat het goed was. Nog NOOIT meegemaakt dat dit mogelijk was.
Wat heb je voor wonder verricht Magda? Ongelooflijk, we zijn je allebei dankbaar.

Spanning.

Gisteravond een lieve merrie mogen behandelen. Deze merrie heeft spanning, zowel mentaal als fysiek. Door met haar bezig te zijn gaf ze zich over en kwam er ontspanning voor inplaats. Op deze manier kan haar parasympatische zenuwstelsel aan het werk.

Mijn eigen paard Silco le Grand.

Het is erg warm, ruim boven de 30 graden, te warm om te rijden. Dus….ben ik hier mijn eigen paard aan het behandelen. Zoals te zien is aan het super stil en op 3 benen staan vind hij het erg fijn. Hij maakt kleine knikjes met zijn hoofd en wiebelt wat met zijn bovenlip, zo is zijn lichaam bezig om het te verwerken en blokkades los te laten. Na de behandeling is het het beste om een paar dagen niet te rijden en met deze hitte is dat geen straf 

Speciaal paard (heel bizar).

Deze 12 jarige ruin heeft naast het positief reageren na de eerste behandeling ons (de eigenaar en ik) versteld laten staan bij de tweede behandeling! Doordat ik op het hartpunt, een acupressuurpunt uit de TCM, disbalans voelde dacht ik aan oud zeer. Dit omdat zijn conditie best ok was. Door dit punt te behandelen met acupressuur en de andere lichaamsdelen met cranio sacraal therapie, is de blokkade eruit gekomen. Het voorbeen, dat al 7 jaar trilde bij het oppakken, kon nu in ontspanning worden opgepakt, zonder trillen. We hebben dit 3x gedaan maar het bleef ontspannen. De eigenaar noemde dit heel bizar.

Nadat ik drie weken na de 2e behandeling voor de 3e  keer terug ben gekomen bij deze ruin is zijn voormalige trilbeen nog steeds voor 95% verbeterd. De hoefsmid merkte ook dat het been enorm verbeterd is en is erg verbaasd! Maar staat zeker open voor andere behandel wijzen dan de reguliere medische wereld. Ook reageert hij weer beter op de hulpen. De eigenaresse is hier ontzettend blij mee en zegt : het paard is als vanouds maar dan beter.
Het paard was na de behandeling erg moe en stond lekker met zijn hoofd aan de grond.
Hij mag nu een paar dagen uitrusten en kan dan weer lekker showen met zijn amazone.

Kusje
Nadat ik dit paard 3x cranio sacraal behandeld had en hij erg opgeknapt was, werd er afscheid genomen. Dit keer met een dikke kus. Ik ben dankbaar dat hij in mijn leven is gekomen, ook al was dat maar voor even. Tijdens de behandelingen is er veel verdriet losgekomen bij hem. Ik heb veel van hem mogen leren.
Dag lief paard en veel plezier in de toekomst.
Metaalpaard.

Dit is een merrie die echt een muurtje om haar heen bouwt,  (een metaal paard voor de kenners)  het kost mij meer tijd om op haar energie niveau te komen. Maar met geduld wordt veel gewonnen . Langzaam maar zeker kwam er vertrouwen en gaf ze zich over aan mij, werd ze rustig en deed haar oogjes dicht. En daarna weer open hoor !!!

Na 2 behandelingen doet ze het erg goed! Ze proest niet meer, ook is ze weer veel rustiger en relaxter!


Houtpaard.

1) Dit keer heb ik een dominant paard behandeld, een houtpaard, maar ook heel sensibel. Ze is achterdochtig naar vreemden en laat niet alle aanrakingen zomaar toe, ze heeft ‘losse’ beentjes… Haar andere kant is dat ze voor de ruiter door het vuur gaat en dat is nog wel dingetje. Ze gaat maar door en daarbij vergeet ze zichzelf. De spanning die dan toch in haar hoofd ontstaat uit zich in haar lichaam. Door bij de eerste sessie merendeel op haar hoofd te behandelen is er een begin gemaakt voor rust in haar hoofd.

2) Dit keer voor een 2e behandeling bij deze merrie geweest. Ze is zoveel makkelijker geworden in omgang met mij. Ze stelde zich meteen open in de vorm van dat ze mij tolereerde en meewerkte. Haar gedrag dit keer was echt een cadeautje en komt voort uit de eerste behandeling. Zoals  de eigenares zelf zegt: er staat hier nu een heel ander paard! Heel fijn dat de eigenares in haar paard ( en mij) gelooft en ons de tijd geeft.
Na de behandeling liet ze oa haar rug meer los en was er meer beweging, wat nodig is om fijn te kunnen bewegen.


Blaasontsteking.

Afgelopen maandag heb ik bij de behandeling van een paard gevoeld, via haar tingpunten ( dat zijn het begin of eind punten van een meridiaan), dat er iets aan de hand was met haar blaas / nieren. Dit overlegd met de eigenaar, die achteraf het vermoeden ook had en de urine liet onderzoeken door de dierenarts.
De uitslag was dat het paard blaasontsteking had, dus door verschillende expertise en een liefdevolle eigenaar heeft het paard nu medicijnen, wat ze niet lekker vind, zie foto, maar haar wel beter maakt.


Aardepaard.

Deze pony schudde erg met haar hoofd, wat heel vervelend was. Vooral bij het rijden.
Na de behandeling, waar ze erg van genoten had, was ze wel een aantal dag van haar padje.
Ook had ik haar geadviseerd om consequenter met haar te zijn, wat de pony uiteraard niet beviel.
Geleidelijk aan is ze zo goed opgeknapt dat de 2e behandeling nog even uitgesteld is.

Vuurpaard.

Gevoelige merrie
Deze merrie is zeer gevoelig voor veel dingen die zowel met haar zelf of om haar heen gebeuren.
Het gevolg is dat ze het lastig vind om stil te staan.
Na haar 1 keer behandeld te hebben was de reactie van de eigenaar:
“Ze is een stuk rustiger geworden, ik kan haar nu zelfs vastzetten zonder dat ze gaat hangen.
Ze gaat gewoon  lekker de muur aflikken”
Het begin is gemaakt!Blokkade die zich uit in de achterhand.

Het bokken in de wei gaat op een vreemde manier.
Door deze merrie te behandelen is het lichaam soepeler geworden en ook zeker rij-technisch gezien heeft dat zijn voordelen. Maar het belangrijkste is dat ze lekkerder in haar vel zit.

De merrie had ook singelnijd maar daarvoor is de zadelpasser de eerste die je dan consulteert.Check-up.

Gevraagd door Annemarie Toorneman voor een check-up van een leuke pony die nog niet zolang in hun bezit is. Een paar duidelijke dingen gevonden en hem behandeld. Ook heb ik tips gegeven over hoe met de pony te trainen. Nu lekker verder oefenen en over een paar weken weer checken.Luchtzuiger.

Bij deze merrie werd ik gevraagd omdat ze luchtzuigt. Dit is echter een probleem met geen makkelijke oplossing. Na verschillende testjes te hebben gedaan ben ik haar gaan behandelen met een onverwachte uitwerking. Door te praten met de eigenaar kwam ik erachter dat de merrie ook veel moeite had met te gaan liggen maar een aantal weken naar de behandeling is hier een positieve verandering in gekomen. 

Een bericht van de eigenaar:
"Mijn paard lijkt steeds makkelijker te kunnen gaan liggen voor het rollen! Heel vreemd! Ze raakt nu zelfs zo nu en dan met haar knieën al wat de grond! Wel leunt ze er dan nog niet zo op als de meeste paarden maar het is echt positief veranderd!
De rest lijkt ze op zich gewoon prima! Ze laat zich goed bewerken de laatste tijd!
We willen jou er wel graag nog een keer bij hebben!"

Het luchtzuig probleem is nog niet opgelost na 1 keer, hier wordt aan gewerkt.


Onregelmatig.

Dit paard had het probleem dat hij in bepaalde situaties onregelmatig werd.
Toen de ruiter 3 dagen na de eerste behandeling weer ging rijden was het een drama…
MAAR de keer hierna ging het veel beter.
Dit kwam omdat het paard aan zijn nieuwe balans moest wennen.
Na 3 behandelingen was de onregelmatigheid weg en de eigenaar rijdt nu met een grote glimlach op haar mond.


Lachend.

Vandaag Gigi van Annemiek Brinkhof behandeld. Het paard heeft op verschillende momenten last van spanning.
Tijdens de Cranio Sacraal behandeling was ze erg aan het zoeken naar haar nieuwe balans. 
Er kwam ontspanning in het paard zodat het herstellende vermogen aan het werk kan!
Gigi heeft erg van de behandeling genoten.

Parasympatisch systeem.

Deze merrie heeft wat spanning bij zich o.a. omdat ze pas verhuist is naar een andere stal. Hier moet ze weer nieuwe vrienden maken en uitvinden waar ze staat in de rangorde. Hierdoor kost het losrijden meer tijd en zijn de stelling en buiging moeilijker. Ook is ze wat onrustiger en ongeduldiger. Door het parasympatische systeem aan te spreken met een behandeling komt er weer rust in de merrie. Haar ademhaling is hierdoor ook verbeterd. Op de rechter foto, na de behandeling, is duidelijk de verbetering te zien.

Ontspanning.

Deze ruin heeft veel spanning in zijn lijf waardoor hij ‘strak’ loopt. Door hem Cranio Sacraal te behandelen kon hij zich meer ontspannen wat duidelijk te zien is op de foto. Hij staat met zijn voorbenen niet zover meer onder zijn lijf en trekt de achterhand duidelijk niet meer zo strak aan. Hierdoor kan hij zich makkelijker bewegen wat ook minder kans op blessures betekend! Hij staat nu veel meer op 4 benen in de wei ipv 3, hij is beter in balans!
Ook hier zijn behandelingen zowel aan het hoofd, zoals: occiput, frontale, sphenoid en nasale uitgevoerd. Maar ook aan de achterhand zoals :sacrum, tuber coxae links en rechts en het ischium gedaan.

Balans.

Dit jonge paard heeft verschillende issues, o.a. met de balans.

Ze maakte een gespannen en nerveuze indruk en ademde achter in haar buik. Door de Cranio Sacraal behandeling is daar veel verandering in gekomen. Er is meer beweging in haar linker bekken en haar linker achterbeen stapt verder onder de massa. Op de foto is duidelijk te zien dat ze na de behandeling beter in balans staat.
Behandeld zijn oa:  occiput, frontale, sphenoid, temporale en parietale aan het hoofd en het bekkengebied aan de achterhand.

Oudere dame.

Deze oudere dame is behandeld om haar lekkerder in haar lijf te laten voelen. Door de Cranio Sacraal behandeling kijkt ze minder angstig en gespannen, met zachtere ogen wat zijn weerslag op het lijf heeft.  Ook haar neusvleugels zijn minder strak en gespannen.

Introvert paard.

Vandaag Dino van Lianne Bremer behandeld. Een onzeker paard met spanning als gevolg, door deze spanning kan hij gaan steigeren en/of de lucht in springen. Tijdens de behandeling gaf hij weinig tekenen van releases, maar toen hij hierna nog 10 min. in de bak liep, gedroeg hij zich alsof hij een zware training had gehad. De behandeling heeft zeker iets met hem gedaan!  

Een sport paard.

Vandaag het paard van Monique Coulier mogen behandelen. Deze merrie houdt door spanning o.a. haar rug vast tijdens het rijden. Tijdens de behandeling gaf ze zich aan mij over, kwam er ontspanning, zie foto, die er nodig is voor het zelf-herstellende vermogen van haar lichaam. Daardoor is er vermindering van de spanning en kan ze beter over de rug gaan lopen. Dit gaat natuurlijk samen met goede training.

Recreatie pony.

Vandaag heb ik de pony Davinci, van Sylvia, Cranio Sacraal mogen behandelen. Hij heeft snel spanning in zijn lijf en houdt zich dan strak. Na beoordeeld te hebben waar zijn zwakke punt(en) zit(ten) en te bepalen waar ik hem het beste mee helpen kan, ben ik gaan behandelen.
Davinci vond bepaalde “hands-on technieken” (behandelmethoden) moeilijk waardoor hij wat onrustig werd. Maar er waren zeker ook veel hands-on-technieken waar hij van genoot en liet dat blijken door o.a. te gapen, diep zuchten en in de relax modus te gaan. Hierdoor kan het herstellende vermogen van het lichaam aan het werk en voelt Davinci zich lekkerder in zijn hoofd en soepeler in zijn lijf.

De ogen van het paard.

Dit is hetzelfde paard als in het vorige bericht, namelijk mijn eigen paard. Door o.a. spanning op het hoofd kan het zijn dat de stand tussen beide ogen wat a-symmetrisch is. Zoals je ziet bij dit paard op de linkerfoto lijkt het, de voor hem, linkeroog wat kleiner en verder naar achteren te staan. Door de spanning op het hoofd weg te halen komen de ogen weer meer symmetrisch te staan, zoals je op de rechter foto kan zien en daardoor is er minder spanning.
Die stand verandering heeft ook invloed op het zicht, dreigreflex kan hierdoor van beide ogen verschillend zijn waardoor ook de schrikreacties linksom of rechtsom anders kan zijn.
Doordat de oogzenuwen een lange baan afleggen door de hals, kan spooky gedrag ook met een hals blokkade te maken hebben.
De oogstand heeft veel te maken met de gehele rechtgerichtheid in het lichaam. De helderheid en oogopslag verteld daarom ook heel veel over hoe het paard zich inwendig voelt. Op de rechter foto ziet hij er veel beter uit,relaxter, is zijn huid veel gladder ,hij voelt zich prima. Op de linker is het allemaal rommelig /gestrest in zijn gezicht en kijkt hij niet zo blij van zich af. Linkerfoto is voor Cranio Sacraal therapie, rechterfoto is na een aantal behandelingen.

Sensibel paard.

Deze 19 jarige ruin was erg zenuwachtig en schikkerig onder omstandigheden dat je niet verwacht. Daardoor moest de ruiter altijd op haar hoede zijn. Cranio Sacraal behandelingen hebben hem rustiger in het hoofd gemaakt waardoor het paard meer ontspannen is en de ruiter zichzelf ook meer kan ontspannen. 

Hieronder een uitleg over de werking van stress :
Bij stress en spanningen komt er spanning op het bindweefsel te staan.
Helaas houd het bindweefsel deze spanningen vast. Dit kun je er niet uit trainen!
Iedere keer dat er weer stress of spanning is wordt de spanning op het bindweefsel groter. Dit is de reden dat de spanningen bij het paard ook steeds groter tot uiting komen. Met Cranio Sacraal therapie worden de spanningen uit het bindweefsel afgevoerd en doorbreek je deze cirkel. Het paard wordt zienderogen rustiger en blijft veel meer ontspannen in het lijf tijdens de training omdat het zich niet meer kan vasthouden in het bindweefsel.

Leuke bijkomstigheid is:
De skeletspieren bestaan uit heel veel bindweefsel
Met ontspannen soepel bindweefsel word de functie van de skeletspieren sterk verbeterd, daardoor krijg je ook een betere houding en balans!
Paarden blijven daarom niet alleen meer ontspannen in het werk, maar voelen ook sterker aan met meer werklust.

Groen paard.

Deze merrie is pas 3 jaar en net zadelmak gemaakt. Tijdens de cranio sacraal behandelingen hef ik (een deel van) haar blokkades op, zodat ze zonder compenseren kan beginnen met haar werk. Deze blokkades kunnen ontstaan door oa ravotten in de kudde, een terecht wijzing door een ouder paard, stress om de kudde te verlaten of gewoon door verstapping. Natuurlijk moet ook de paardentandarts naar haar gebit kijken om eventuele ongemakken (met oa het bit) te voorkomen.

Extravert paard.

Extravert paard
Dit paard had moeite met de rechter galop. Ze wilde niet aangeraakt worden door mij. Toch was niet de 1ste keer dat ze aangeraakt werd want ze werd bereden. Het was te heftig voor haar (mijn energie). Dat was voor mij wel een belangrijke aanwijzing. Door met meerdere behandel technieken te werken, welke allemaal maar even gedaan konden worden, is er verandering in haar gedrag gekomen. Ik kon haar na 2 sessies bijna overal aanraken en zo ook inwerken op galop probleem.

Paard met verschillende problemen.

Deze jonge merrie stond bij mijn eigen paard op stal.
Tijdens mijn opleiding heb ik dit paard behandeld, omdat ze erg onrustig was als ze binnen op stal stond.
Hierin is positieve verandering gekomen.

Ontspanning in beeld.

Vandaag Gigi van Annemieke Brinkhof behandeld. Het paard heeft op verschillende momenten last van spanning. Tijdens de cranio sacraal behandeling was ze erg aan het zoeken naar haar nieuwe balans. Er kwam al snel ontspanning in het paard zodat het herstellende vermogen van het lichaam aan het werk kan! Gigi heeft erg van de behandeling genoten.